12/3 2021

VAR-forklaring: Fejl at annullere FCK-mål

Victor Nelssons mål i FCK's 2-2-kamp mod Lyngby skulle have talt. Det fortalte VAR-chefen Michael Johansen fredag på et oplæg om VAR og dets implementering.

Victor Nelssons mål i FCK's 2-2-kamp mod Lyngby skulle have talt. Det fortalte VAR-chefen Michael Johansen fredag på et oplæg om VAR og dets implementering.

Træningskamp

1. runde
I dag 12:00

FEY

vs

FCK

Da FC København mødte Lyngby på udebane den 22. februar fik FCK's Victor Nelsson et mål annulleret.

Nelsson scorede efter et indlæg, men blev vinket offside i en situation, hvor han på TV-billeder ellers lignede en spiller i onside, og fredag fortæller formanden for DBU's dommerudvalg og VAR-instruktør, Michael Johansen, så, at målet skulle have talt.

Det gjorde han på et VAR-oplæg for de danske medier, hvor målet var at nuancere debatten omkring VAR, som i forårssæsonen har været udsat for heftig debat og særligt kritik.

Årsagen til, at VAR ikke kunne omstøde offside-dommen på Victor Nelsson skal findes i teknikken, der spilles et puds af lave stadions, som i Lyngby, Vejle og Horsens og i den særlige situation, hvor flere spillere var samlet tæt i feltet.

- Vi kom ret sandsynligt ud med en forkert konklusion, og det beklager vi overfor Nelsson, for det er anden gang, at det har ramt ham. Det skal han ikke tage personligt, men det er desværre fakta, siger Johansen og forklarer så:

- Kalibreringen var faldet af på VAR-kameraerne, og det skyldes, at på stadions hvor kameraerne står lavt, der kan softwaren simpelthen ikke altid finde linjerne ordentligt, og så falder kalibreringen af.

- Derfor er man nødt til at gen-kalibrere den, så systemet kan finde ud af, hvor banen er. Det koster typisk et minut at gøre det, men software-leverandøren er lidt låst af, at man normalt kommer højere op på stadions.

Nelsson fik i efteråret også et mål fejlagtigt annulleret mod FC Nordsjælland.

VAR skal entydigt kunne bevise fejlen

I situationen, hvor Nelsson scorede mod Lyngby, var masser af spillere samlet i Lyngbys felt, og derfor kunne VAR-vognen ikke få gen-kalibreret billederne ordentligt, hvorfor det i sidste ende var op til et øjemål i VAR-vognen.

Det var der ikke klare nok billeder til at vurdere på.

- Grundet TV-billederne, hvor mange spillere er stimlet sammen, og der var spillere, som skyggede for Nelsson, og man i VAR-vognen ikke kunne sætte fix-punkterne for kalibreringen entydigt fra to kameravinkler, så var man nødt til at opgive gen-kalibreringen, og derfor skulle han tage et valg på øjemål, om det var åbenlyst forkert, at der var dømt offside.

- Meget indikerede, at Nelsson var onside, men alle kan ikke med garanti sige, at Nelssons højre fod ikke lige står det længere til højre, at noget kan snyde på billedet.

- Vi har sagt til VAR-dommerne, at man entydigt skal kunne bevise det omvendte, og ellers må man støtte dommerens kald. Og når der er noget med øjemål og dybde, og spillere dybt i billedet, så er vi blevet snydt mange gange.

- Alle husker Uhre-sagen. Her lignede det på TV, at Uhre nærmest var flere meter offside, men som i virkeligheden kun var to mm. Vi ønsker ikke at omstøde dommernes kald, hvis vi ikke har et klart bevis, som omverdenen kan tåle at se.

- Men det står fast, at den her var forkert, for vi har efterreguleret den uden tidspres, og der kan vi se, at der skulle være grebet ind. Det var en fejl. 

- Det skyldes, at vi ikke havde fix-punkterne og ikke kunne bruge softwaren tilstrækkeligt, men vi har fundet løsninger på at gøre det alternativt, så vi får en bedre mulighed for at gøre det nu, så det var en god læring, men også en dyr pris.

Straffespark til Fischer var i gråzone

Kort efter annulleringen af Nelssons scoring blev FCK tilkendt et straffespark, da Viktor Fischer blev nedlagt af Marcel Rømer.

Den situation var i gråzonen, fortæller Michael Johansen, der gerne havde set en anden tilgang til situationen, for VAR vil fremover generelt gerne åbne 'sprækken' for, hvilke situationer dommeren skal se igennem på skærmen. 

- VAR kunne godt se, at vi var nede i den tynde afdeling og alt indikerede, at dommeren skulle have spillet videre. Men er man inde i det felt, hvor man så optimerer en kendelse eller retter en åbenlyst forkert kendelse, hvor VAR skal blande sig.

- Vores vurdering er, at vi gerne havde set et on field-review på den, men den er godt nok i gråzonen, for fra kameravinklen får man ikke altid den fulde sandhed.

- Så den var i det felt med så stor tvivl, hvor dommeren ser et benspænd, mens VAR ser en bolderobring. Det er her, vi skal åbne sprækken, selv om der er tydelig kontakt mellem Fischer og Rømer. 

- Vores konklusion er, ja, vi tror mere på, at det er bedre for VAR-projektet at få korrigeret de her situationer, hvor dommeren har set det diametralt modsatte af, hvad VAR-dommeren har set.

Kampen mellem FCK og Lyngby endte 2-2.

Læs også

Skuffet Thorup: Skal minimum vinde 3-0

Bundu skuffede Thorup: Han er ikke nok med

Irriteret Viktor Fischer: Jeg kan ikke mere

Frustreret Fischer: Der er straffespark

56 kommentarer

Gå til forum

Seneste nyheder

0