24/10 2020

Serie-stjerner: Troels Bech-kald var afgørende

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

Superligaen Mesterskabsspil

29. runde
I morgen 14:00

RAN

vs

AGF

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Lørdag kan du læse om den tidligere Esbjerg fB- og AGF-spiller Jesper Lange, der spillede over 200 Superliga-kampe. Nu tørner han ud for Jyllandsserie-holdet Sædding/Guldager IF.

Serie-stjerner: Troels Bech-kald var afgørende

Jesper Lange havde en stor drøm. Han ville gerne være professionel fodboldspiller. Han havde derfor i smug tilmeldt sig et ophold på Oure Idrætsefterskole, og det endte med at blive startskuddet til et liv som fodboldspiller. Han blev en del af Oure Idrætsgymnasium og OB.

Det gik ganske udmærket for Lange, og han bombede mål ind for OB's andethold. Desværre for angriberen løb han ind i en skade i det sidste gynmasieår. 

OB havde sagt til ham, at de ville have ham ind i førsteholdstruppen, når han havde færdiggjort sin uddannelse. Knæskaden gjorde dog, at OB vendte tommelfingeren nedad.

En stor nedtur for Jesper Lange, men han kom hurtigt på andre tanker. Jesper Lange endte i Esbjerg, og angriberen fortæller til LigaBold.dk, at han foretog et altafgørende opkald til daværende Esbjerg-træner Troels Bech.

- På det tidspunkt var FC Fyn startet op, og det skulle være en konkurrencedygtig modspiller til OB. Dem var jeg egentlig tæt på at skifte til, men jeg havde jo haft Troels Bech i OB som ungdomsspiller og med førsteholdet. 

- Jeg gik derfor på internettet og prøvede at finde hans kontaktoplysninger, siger Jesper Lange til LigaBold.dk og fortsætter:

- Jeg havde dog på det tidspunkt kontaktoplysningerne på Niels Erik (Niels Erik Søndergaard, red.), der var sportsdirektør, og Søren Poulsen, der var daværende direktør i EfB. 

- Så ringede jeg til dem alle sammen og fortalte, hvem jeg var. Jeg sagde, at jeg gerne ville leve af at spille fodbold, og om de kunne bruge sådan en ung knægt som mig.

- Det viste sig faktisk, at Troels var vældigt interesseret i at få mig derover. Så det var et rimelig afgørende opkald, som jeg foretog, da jeg få dage efter var til møde med Niels Erik og Troels om at flytte til Esbjerg. Jeg røg derfor til Esbjerg ved eget initiativ.

Jesper Lange nævner Troels Bech som en vigtig mand for, at karrieren blev skudt i gang. Han endte med at skrive kontrakt med Esbjerg i sommeren 2006.

- Det har uden tvivl været den mest afgørende situation i min karriere, og den var han en stor del af og hovedaktør på. 

Det har jeg ved flere lejligheder takket ham for ham og min taknemmelighed ved det, og det gør jeg gerne igen. Han har været en rigtig afgørende faktor for, at jeg fik chancen for at gøre fodbold til min levevej.

- Det er også en vigtig ting at have med for unge mennesker i dag, når man har potentiale og talent. Det handler også om at have en portion held og timing, som man ikke selv er herre over, der afgør, om man tager videre. 

- Man når selvfølgelig ikke noget uden potentiale, talent og vedholdenhed, men alligevel er det ofte nogle over dig, der skal tage en beslutning, om de vender tommelfingeren op eller ned. Det er også mange tilfældigheder ind over, siger angriberen.

Ny hverdag i Esbjerg

I Esbjerg skulle Jesper Lange klare sig selv, og det var specielt for ham at flytte hjemmefra. Han kendte ikke så meget til Esbjerg-spillerne. Angriberen havde kun sporadisk kendskab til Martin Vingaard, som han havde spillet sammen med i ungdomsårene.

- Det var bare fodbold, og det var måske også en fordel for mig, da jeg ikke var så benovet over at skulle på hold med Demba-Nyrén (Njogu Demba-Nyrén, red.) og andre.

- Det var lidt spøjst, og det har jeg også tænkt på efter. Jeg kløede bare på og tænkte ikke så meget over, om det var en spiller, som jeg skulle have respekt for. 

- Jeg havde ikke den nervøsitet over at skulle spille over for en bestemt spiller, og det har nok også været en fordel for mig i starten. Det var bare hårdt arbejde og fokus på at gøre sit bedste.

Han blev del af et professionelt fodboldmiljø, hvor der blev gået til den. Jesper Lange var klubbens mand, og han gav sig altid 100 procent i alle kampe, om det så skulle give lidt knubs hist og her.

Publikumsdarling

Han endte med at spille hele syv år i Esbjerg og var elsket af mange Esbjerg-fans. Når Jesper Lange husker tilbage på Esbjerg-tiden, er det med stor stolthed. Tilhørsforholdet til esbjergenserne og sponsorer er noget, som rører ham den dag i dag.

- Jeg blev taget så godt imod som ung i min tid i Esbjerg og efter. De gange, hvor jeg har repræsenteret andre klubber, og i de kampe, hvor jeg har scoret mod Esbjerg. Der har jeg bare kunnet mærke en kærlighed, hvor Esbjerg-fansene bare har ønsket mig det bedste med sang og tilråb.

- Det siger noget helt bestemt om den karakter, som de esbjergensiske fans har. Jeg er rigtig stolt over og taknemmelig for det forhold, som jeg har til Esbjerg-fansene og til dels føler, at jeg stadig har, på trods af, at det er mange år siden.

Jesper Lange har altid forsøgt at være ydmyg og nede på jorden, og det er måske én af grundene til, at han blev elsket i den vestjyske by.

- Fansene vil gerne se nogle spillere, der spiller med hjertet uden på tøjet. Man vil ikke kun se nogle spillere, der lykkes med ting. Man vil se spillere, der kæmper, selvom tingene ikke lykkes. 

- Det giver en stor opbakning til én spiller, hvis man selv og holdet udstråler det, siger Lange og nævner endvidere, at der var et perfekt 'match' mellem ham og Esbjerg.

Angriberen har altid taget sig tid til sine fans, og han har mærket, at fansene har værdsat det.

- Fansene kendte mig også som andet end fodboldspilleren 'Jesper'. Jesper stoppede også op, når jeg skulle til en restaurant med sin kæreste. Jeg gav mig tid og satte en ære i det. Der var et tidspunkt, hvor der var nogle drenge, der havde genkendt mig, da jeg sad og fik brunch på en café med min kæreste. Det var nogle typer, som var højlydte og begejstrede over, at jeg sad der.

- Det kunne jeg høre, og så reagerede jeg på det. Jeg sagde 'hej' til dem og spurgte, om de ville have en autograf. Man kunne mærke, at det gjorde en kæmpe forskel for deres hverdag og deres relation til EfB. 

- Det er sådan nogle ting, der er fantastiske, som gør, at man er mere modstandsdygtig som spiller i mindre gode perioder. Det kan gøre, at fansene føler med spillerne, når de kender dem, i stedet for bare at blive sure, hvis resultaterne er dårlige, siger angriberen.

Vild scoring mod FCK

Udover den store kærlighed fra Esbjerg-fansene står to episoder klarest i erindringen som de bedste i Esbjerg-trøjen.

- Der var selvfølgelig hovedstødsscoringen mod FCK, der sendte os i pokalfinalen, hvor vi spillede returkamp på Blue Water Arena (2008, red.). Folk stod som sild i tønder, som kom i overtid. Jeg tror, at Jesper Grønkjær scorede, som gjorde, at de gik videre. Vi fik dog et hjørnespark, og vi havde aftalt en screening af Zdenek Pospech med Niki Zimling, som gik ind i hans løbebaner og gjorde, at jeg fik et frit løb ind. Jeg fik headet bolden i mål, og totaleurofisk endte jeg med at få krampe i benene.

- Det står helt klart som en af de største ting. Derudover så var der målet mod FC Midtjylland (2009, red.), hvor vi kæmpede for at undgå nedrykning. Jeg havde faktisk aftalt med den daværende formand, at hvis jeg scorede, og vi vandt kampen, så måtte jeg kronrage ham med en trimmer.

- Det blev også sendt i radioen, og man kunne høre lyden, at jeg kronragede formanden. Det mål og den kamp, hvor jeg flækkede øjenbrynet, i situationen, og hvor jeg var på forsiden af avisen her over på Vestkysten med teksten 'Den blødende frelser'. Det var en megafed oplevelse.

Turbulent tid i AGF

I 2013 var tiden i Esbjerg slut for Jesper Lange, og det var ganske mærkeligt for Jesper Lange, husker han. Han havde troet, at han skulle have spillet i Esbjerg hele karrieren. Det var dog usikkert, hvem der skulle være Esbjerg-træner i sommeren 2013. Samtidigt fik Jesper Lange et tilbud fra AGF, og det var stort for angriberen.

- Peter Graulund havde lige stoppet sin karriere, og uden, at jeg skal sammenlignes med ham, så var det lidt i den tråd, at de gerne ville have en hårdtarbejdende type til AGF. Det var også en fantastisk mulighed at få, siger Lange.

Lange kontaktede Esbjerg og lagde kortene på bordet. Hvis klubben ikke gav ham en kontrakt, så var hans fremtid i AGF. 

Det hele endte med at blive et skifte til AGF for Lange. Han sluttede af med at vinde pokalturneringen med Esbjerg i 2013, og derfor skulle vestjyderne spille europæisk fodbold. Det blev så uden Lange, der skiftede til AGF.

Jesper Lange kom til Aarhus, der var præget af kaos, og det blev en rigtig turbulent periode for angriberen. Der blev skiftet lystigt ud på trænerpositionen, og i de tre år, hvor Jesper Lange nåede at være i klubben, havde han fire cheftrænere, Peter Sørensen, Jesper Fredberg, Morten Wieghorst og Glen Riddersholm.

Lange slår dog fast, at tiden i AGF var god.

- Jeg havde dog tre fantastiske år i klubben, og jeg ville ikke have været den oplevelse foruden. Jeg kunne dog godt have ønsket lidt mere kontinuitet på trænerpositionen. Sådan er fodbold nu engang, og der var bare mange udskiftninger i den periode.

De mange trænere gjorde, at der sneg sig en nervøsitet ind på holdet, da spillerne ikke helt kendte klubbens retning. Han så dog de mange trænere som et udviklingsstadie.

- Det var enormt udviklende. Da Morten Wieghorst kom til, så kunne jeg mærke, at jeg havde brug for nogle redskaber til at håndtere, de følelser, som man får, når man får en træner, hvor man ikke passer ind i stilen. 

- Jeg begyndte at læse positiv psykologi i den periode og tog en vejlederuddannelse. Det hjalp mig meget. Det hjalp mig kommunikativt, så jeg kunne forventningsafstemme hos træneren.

- Jeg havde en god snak med Wieghorst om at blive den bedst mulige plan B, når man ikke kunne være en del af plan A. Det viste sig også i 1. division, at vi bøvlede med resultaterne, så begyndte jeg at få mere spilletid og blev en god plan B. Det handler om, hvordan man anskuer de skiftende omstændigheder, og det gav mig meget, selvom det var lidt turbulent.

Grim skade i Sverige endte karrieren

I august 2016 opstod der en god mulighed for Lange, da Helsingborg kom på banen med et tilbud. Angriberen havde altid ønsket sig at spille i England eller Sverige. Sverige grundet den mere trygge tilværelse, der minder om Danmark, og England grundet den hårde måde at spille fodbold på. Derfor slog han til og skiftede til Helsingborg, selvom han blev tilbudt en kontrakt i AGF.

- Den beslutning er jeg også glad for, og det gav mig en god oplevelse, selvom klubben kæmpede med resultaterne. Det var fantastisk at repræsentere Helsingborg, hvor folk kom på stadion. Det var en anden fankultur. Hele byen summede på kampdagen.

- Jeg er enormt taknemmelig for alt det, som jeg har oplevet igennem fodbolden. Jeg havde Henrik 'Henke' Larsson som træner og prøvede at spille i udlandet.

Jesper Langes karriere fik dog en brat ende. I sommeren 2017 løb han ind i en korsbåndsskade efter en hovedstødsduel. Han var på det tidspunkt Helsingborg-topscorer. 

Lange var optimistisk og troede på et comeback. Hans kontrakt stod dog til at løbe ud i den svenske klub, men han fik lov til at bruge klubbens faciliteter. Det var en yderst hård tid for Jesper Lange, der i forbindelse med skaden blev erklæret fodboldinvalid.

- Hvis man kigger frem til i dag, så kommer man ind i sådan en eksistentiel krise, fordi man lige pludselig ikke kunne yde, som man havde været vant til og ikke fik den anerkendelse i aviser eller blandt holdkammerater, når man ikke kunne spille fodbold mere på den måde.

- Det var enormt skelsættende for mit liv og mit fodboldliv og livet efter fodboldkarrieren. Det fylder stadig den dag i dag. Det var en hård dag, selvom jeg tog det med oprejst pande, men i dag er jeg stadig der, hvor jeg savner at træne professionelt fodbold hver dag. Jeg ville gerne give et par fingre for at kunne få lov til det stadigvæk, siger Lange.

Vil gerne være en del af et konkurrencemiljø

Den dag i dag tænker Jesper Lange stadig over, hvad det kunne været blevet til, hvis korsbåndet ikke var røget. Der er dog ikke andet end at se fremad, som Jesper Lange siger.

Jesper Langes krop kan ikke klare at spille fodbold på et højt niveau længere. Han spiller dog stadig lidt fodbold, og det gør angriberen i Sædding/Guldager IF i Jyllandsserien. 

Han kender træneren Jesper Grønborg fra deres fælles fortid i Esbjerg. Samtidigt har han fået A-licens og drømmer om at blive træner. Det kan du læse mere om her.

- Jeg blev lidt tændt af, at SGI er et førstehold, og de har ambitionerne om at rykke op og på sigt komme i 2. division. Så det konkurrencemæssige miljø tiltaler mig. Jeg kunne også have spillet noget Serie 3 eller 4 og fået nogle øl efter kampene, men der er jeg ikke endnu. '

- Jeg ville jo gerne ofre en finger eller to for stadig at kunne spille professionel fodbold, så mentalt er jeg, hvor jeg vil træne i et konkurrencemiljø, hvor man forsøger at udvikle, og det synes jeg, at de forsøger godt på i SGI.

Han er glad for at være i SGI, men han har stadig lidt vanskeligt ved at forstå, at karrieren på topplan sluttede så pludseligt.

- Jeg er lidt splittet. Nogle dage ser jeg mig selv kunne en helt vildt masse ting, andre dage kan jeg godt mærke, at jeg ikke er, som jeg var, før jeg blev skadet, så det er lidt svært at snakke om, siger Jesper Lange til LigaBold.dk.

34-årige Jesper Lange nåede at spille 213 Superliga-kampe med 36 mål og 26 oplæg til følge. Han fik otte kampe for det danske U21-landshold og scorede et mål.

Læs også

Serie-stjerner: Nogle omtalte mig som et 'svin'

Serie-stjerner: Skiftet til FCM var ikke populært

Serie-stjerner: Vendte depression til positivitet

Serie-stjerner: Ståle var vigtig for min karriere

7 kommentarer

Gå til forum

Seneste nyheder

0