2/7 2020

Politi forklarer tumult: AaB-fans var aggressive

Syd- og Sønderjyllands Politi forklarer nu forløbet før, under og efter pokalfinalen, hvor 44 AaB-fans blev anholdt efter tumult. Fansene var aggressive, lyder det blandt andet.

Syd- og Sønderjyllands Politi forklarer nu forløbet før, under og efter pokalfinalen, hvor 44 AaB-fans blev anholdt efter tumult. Fansene var aggressive, lyder det blandt andet.

Sydbank Pokalen

finale
FT

AaB

0 - 2

SØN

38'
0 1
Anders K. Jacobsen
Mål
56'
0 2
Anders K. Jacobsen
Mål
65'
0 2
Julius Eskesen
To gule kort

AaB's fans var i fokus til onsdagens pokalfinale, hvor 44 blev anholdt, og nu forklarer Syd- og Sønderjyllands Politi deres side af urolighederne.

Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at der allerede på en restaurant i Esbjerg klokken 16.00 begyndte at være uro blandt de medrejsende AaB-fans.

- På det tidspunkt viste det sig, at fan-gruppen havde en anden sammensætning, end de efterretninger, Syd- og Sønderjyllands Politi havde modtaget op til kampen, lyder det i meddelelsen.

- En gruppe fans var iført ens sorte t-shirts. Under opholdet på restaurationen blev der affyret fyrværkeri, og gruppen efterkom ikke politiets anvisninger. Mange af dem var påvirkede.

- De stod tæt, og politiet skønnede at myndighedskravene ikke var overholdt. Restauratøren blev derfor vejledt, og efter to tilrettevisninger blev forholdene bragt i orden.

Senere blev der affyret romerlys og kastet kanonslag, og det endte med, at betjentene trak stave.

- Der blev kastet kanonslag tæt på blandt andet pressens repræsentanter, og en person bliver anholdt. Da det sker, forsøger de øvrige fans at befri ham. På det tidspunkt trak betjente stavene for at sikre, at anholdelsen kunne gennemføres.

- Tjenestehunde blev sat frem for at sikre afstand til indsatsen omkring de uroskabende og voldelige fans og for at beskytte betjentene. Hundene blev ikke anvendt, oplyser politiet.

Opstod tumult under kampen
Da kampen var fløjtet i gang, samlede AaB-fansene sig på tribunen, og trods anvisninger fra stadionspeakeren rettede de ikke ind, og derfor blev kampen afbrudt af dommeren.

Herefter eskalerede det i tumult, skriver politiet.

- AaBs fans udvandrer herefter fra stadion i protest. De er aggressive og vil ikke efterkomme kontrollørernes anvisninger, og der opstår tumult i forhallen til stadion mellem kontrollører og fans.

- Samtidig forsøger fansene at presse og brække indgangsdøren og ruderne til stadion op. Indsatslederen gav kontrollørerne besked om, at de straks skulle åbne dørene.

- Med henvisning til politiloven besluttede indsatslederen administrativt at frihedsberøve de problemskabende fans. Under aktionen opstår der tumult, og gruppen sætter sig til modværge. Der anvendes magt, herunder stav. 

- De frihedsberøvede – i alt 38 personer – blev sat i tog i to rækker, men med afstand imellem sig. De rykkede selv sammen, da de sagde, at det er for anstrengende at sidde uden at kunne støtte sig op ad hinanden.

Herefter blev personerne sat på fan-bussen, og alle blev løsladt senere på aftenen. En 33-årig mand er sigtet for vold mod en betjent.

AaB tog allerede onsdag aften afstand fra episoden, og klubbens administrerende direktør, Thomas Bælum, understreger det torsdag.

- Vi er i en evaluerings- og læringsproces, og vi må tage vores del af ansvaret for, hvad der skete i aftes, og vi kan i den forbindelse konstatere, at det under de gældende protokoller fortsat er passende, at der i 3F Superligaen endnu ikke er adgang for udebanefans, siger Bælum til klubbens hjemmeside.

Læs også

Claus T. vil have stadionregler indskærpet

44 AaB-fans anholdt efter pokalfinale

AaB-direktør tager afstand fra fanproblemer

Claus T. om pokal-farce: Det er uacceptabelt

40 kommentarer

Gå til forum

Seneste nyheder

0