7/10 2022

Overblik: SIF og FCM sender Danmark nærmere top 15

Silkeborgs sejr og FC Midtjyllands kryds betyder, at Danmark er kommet en smule tættere på den vigtige top 15 i UEFA's koefficientliste. Få overblikket her.

Silkeborgs sejr og FC Midtjyllands kryds betyder, at Danmark er kommet en smule tættere på den vigtige top 15 i UEFA's koefficientliste. Få overblikket her.

Efter et par år i top 15 endte Danmark i sidste sæson på den forkerte siden af skillelinjen som nummer 18.

Det betyder, at Danmark i 2023/24-sæsonen kun får fire hold med i Europa og mister en Champions League-plads, så det kun er den danske mester, der kan kvalificere sig til den fineste turnering.

I de seneste år har Superligaens sølvvinder også fået en billet til Champions League-kvalifikationen, men det ændrer sig altså fra næste sæson, fordi Danmark endte uden for top 15 i sidste sæson.

Danmarks fire europæiske pladser i næste sæson fordeler sig således, at Superliga-vinderen får chancen i Champions League-kvalifikationen, mens de tre andre må nøjes med en billet til kvalifikationen i Conference League.

Det kan ikke ændres til 23/24-sæsonen, men de danske holds europæiske resultater i denne sæson er afgørende for 2024/25-sæsonen, hvor Danmark igen kan have fem hold med i Europa, hvis det flasker sig.

bold.dk giver dig overblikket herunder.

Flere rivaler at holde øje med
Danmark er i øjeblikket placeret som nummer 17 på koefficientlisten, og her skal vi altså meget gerne overhale mindst to andre lande og samtidig undgå at blive indhentet af forfølgerne bagfra.

Det kan bestemt lade sig gøre, men det kræver gode europæiske resultater fra FCK, FCM og Silkeborg.

I denne runde tabte FCK klar til Manchester City, mens Silkeborg slog FCSB, og FCM fik uafgjort mod Feyenoord, og det gør Danmarks afstand til top 15 en smule mindre.

Rusland på en øjeblikkelig 16.-plads har ikke mulighed for at hente flere point, da de russiske klubber fortsat er udelukket fra at deltage i de europæiske turneringer grundet invasionen af Ukraine.

Russerne bør derfor ikke være noget problem at indhente, og det kan godt ende med, at de russiske klubber udelukkes igen, så Danmark automatisk rykker en placering op.

En tand højere oppe som nummer 15 ligger Ukraine, som har Shakhtar Donetsk i Champions League, Dynamo Kiev i Europa League og Dnipro i Conference League.

Shakhtar og Dynamo Kiev tabte begge i denne uge, mens Dnipro fik uafgjort mod Vaduz, hvilket giver 0,2 koefficientpoint til ukrainerne. 

Danmark scorede 0,6 koefficientpoint i denne uge og er således lige i hælene på Rusland, ligesom hullet til Ukraine er blevet 0,4 koefficientpoint mindre.

Vi kan dog ikke nøjes med at kigge opad, da flere forfølgere kommer bagfra.

Tyrkiet og Kroatien er tæt på Danmark, og særligt tyrkerne kan blive farlige, da både Fenerbahce og Trabzonspor er i Europa League, mens Basaksehir og Sivasspor deltager i Conference League. Tyrkerne hentede også 0,6 point i denne runde.

Se den øjeblikkelige stilling i koefficientregnskabet her:

PlaceringNationPointHold tilbage
12.Norge28.2502/4
13. Tjekkiet27.5503/4
14.Schweiz27.4252/4
15.Ukraine26.9003/5
16.Rusland26.2150
17.Danmark25.8253/5
18.Tyrkiet25.7004/5
19.Kroatien25.1501/4
20.Grækenland24.7251/4
21. Israel23.5002/4
22.Cypern22.6753/5
23.Sverige21.7502/4

Kilde: Kassiesa

Hvordan får man point?
Koefficientpoint uddeles til et land, når en klub fra det pågældende land præsterer i de europæiske kampe.

En sejr fra gruppespillet og frem giver to point, og uafgjort giver et enkelt, men det divideres med antallet af klubber fra landet, som i starten af sæsonen fik en europæisk billet.

Silkeborgs sejr over FCSB giver altså to point, men fordi fem danske hold havde chancen for Europa i år, bidrager det 'kun' med 0,4 point til Danmarks samlede koefficient.

Lande med fire europæiske deltagere fra start såsom Kroatien får altså 0,5 point for en sejr i stedet for 0,4 som Danmark.

Der er bonuspoint for at nå knockout-runderne i de forskellige turneringer.

Nyt Champions League-format
Fra sommeren 2024 ændrer UEFA det nuværende Champions League-format, så det går over til en ligastruktur i stedet for de nuværende grupper.

Det betyder også, at antallet af hold udvides fra 32 til 36. Læs meget mere om det HER.

Generelt er der en del usikkerhed omkring 2024/25-sæsonen og frem, da russiske klubber risikerer at blive udelukket igen, ligesom det kan give forskydninger, hvis vinderne af de europæiske turneringer også har kvalificeret sig til Europa via deres hjemlige ligaer.

Derfor kan 16.-pladsen ende med at være nok til at få fem hold i Europa, men for at være sikker, skal Danmark ende blandt de 15 bedste.

Læs også

Nummer syv kan stjæle bronzevinders Europa-billet

Nyt CL-format fra 2024: Få overblikket her

Ingen kommentarer

I øjeblikket er der ingen kommentarer til denne artikel. Vær de første til at kommentere.

Skriv kommentar

Seneste nyheder

0