1/4 2021

Kim Poulsen får dansk hjælp i Tanzania

Den tidligere assistenttræner i Lyngby Thomas Kjærbye er tilknyttet Tanzanias landshold, hvor han har hjulpet landstræner Kim Poulsen. 

Den tidligere assistenttræner i Lyngby Thomas Kjærbye er tilknyttet Tanzanias landshold, hvor han har hjulpet landstræner Kim Poulsen. 

Kim Poulsen blev ansat som ny landstræner for Tanzania i februar, og Poulsen har nu fået dansk støtte på det fysiske område.

Thomas Kjærbye, som har en fortid i FC Midtjylland og FC Nordsjælland og senest var assistenttræner i Lyngby, er tilknyttet Tanzania for at hjælpe holdet og staben på det fysisk område.

Her har Kjærbye foreløbigt hjulpet til ved seneste samling, hvor Tanzania spillede to kvalifikationskampe til Africa Nations Cup og først tabte til Ækvatorialguinea og derefter slog Libyen med 1-0.

- Min primære rolle har været at understøtte og udvikle på brugen af fysiske data og video sammen med den fysiske træner og analytikeren. Fra opsamling til omsætning, siger Kjærbye til bold.dk. 

- Derudover har jeg sparret med Kim på modstander-analysen og træningsplanlægning. Kim har jo erfaring fra landsholdet tidligere, så jeg har lyttet først og så kommet med mine justeringer bagefter. 

- Og det, der er 'normalt' for mig, er jo ikke 'normalt' for den gruppe her, så det har jeg også prøvet at lære af.

- Så vi har optaget al træning til videre brug og analyse i forbundet, og som jeg har forstået forbundets ønsker, ligger der en stor forestående opgave i uddannelse af lokale trænere. 

- Den træning, der udføres i klub-regi, er meget traditionel og krævende fysisk, hvorfor der kan hentes meget på den taktiske forståelse hos spillerne. Men det skal jo formidles fra ledelse og trænere.

Kjærbye rykkede tidligere på året til Zanzibar med sin familie, hvor de er tilknyttet en dansk-tanzaniansk højskole. 

Han er samtidig tilknyttet fodboldforbundet i Tanzania, og nu skal parterne tale om, hvor meget han skal arbejde for Kim Poulsen og A-landsholdet fremadrettet.

- Min aftale har som sådan kun været for de tre uger her. Jeg kontaktede Kim, da vi havde taget beslutningen om at dedikere et år til livet på Zanzibar, da jeg troede, at han var head of football i Tanzania, og jeg egentlig bare gerne ville besøge ham og høre om arbejdet i forbundet. 

- Kim havde været hjemme i Sønderborg, men var så lige blevet landstræner igen, så det var jo bare en af livets små finurligheder. 

- Lige nu er Kim hjemme og pakke livet i Danmark sammen, mens jeg er tilbage på Zanzibar og går og summer lidt over de nye erfaringer og over nogle af de samtaler om muligheder, vi har haft om et videre samarbejde og projekter hos forbundet.

Foto: Innocent Okama

Ikke så meget pis dér

Det er ikke mange måneder siden, at Thomas Kjærbye trænede Superliga-spillere i Lyngby, og han lægger ikke skjul på, at det er anderledes at træne A-landsholdsspillere i Tanzania.

- Min oplevelse af spillerne er delte fra den her samling. Det har først og fremmest været en vild camp med 15 dage i udlandet, hvoraf nogle har været voldsomme rejsedage - meget krævende med lidt søvn og knap så gode betingelse for træning.

- Men spillerne kører bare på. Det har været berigende at opleve. Ikke så meget pis dér. 

- En de positive udfordringer, der har været med forberedelserne har været at få nok træninger med de formodede foretrukne spillere.

- Størstedelen kommer fra klubben Simba, som har klaret sig super i den afrikanske Champions Leaque, så de er stødt sent til efter en hård CL-kamp og skulle tilpasse sig til campen i Kenya i Nairobis 1750 meters højde ovenpå en succesoplevelse. 

- Der er ikke nogen tvivl om, at det største udviklingspunkt er den taktiske fleksibilitet for de her spillere. Jeg har fået set nogle kampe fra ligaen hernede, og spillerne er spredt ud over 70 meter på banen, så de skal kunne klare sig i en mod en-dueller.

- De bedste hold hernede har også dygtige udenlandske spillere. Der er måske tre klubber, der sidder på pengene, og de klubber har måske også lidt mere form på deres kollektive spil.

Lærerigt ophold

Det er planen, at Thomas Kjærbye og familien bliver i Zanzibar i et års tid, inden de vender retur til Danmark. 

Kjærbye kan allerede nu sige, at det er en klogere træner, som en dag vender retur til dansk fodbold.

- Jeg er blevet meget opmærksom på, hvor svært det kan være, når du står som den nye i en fremmed kultur. Hvor svært det kan være at begå sig. 

- Jeg anser mig selv som social intelligent, men der har været en del aha-oplevelser på individuelt niveau og kulturelt niveau, som jeg mener, vil give mig et godt sted at tale ud fra i arbejdet med udenlandske spillere, når jeg vender hjem til et professionelt miljø igen. 

- Derudover har jeg fået en dybere indsigt i den politiske side af en afrikansk forbunds arbejdsgang, hvilket også har været meget lærerigt

- Og så lærer jeg meget personligt af Kims måde at lede på. Især når man som jeg er på udebane i et nyt miljø, hvor de uskrevne regler kræver meget af én. 

- Der har det været dejligt at kunne læne sig op ad en erfaren leder og komme lidt hurtigere videre fra de ting, der har kastet en ud af kurs eller været vidende på forhånd om nogle situationer, der ville opstå. Han har gidet at dele med mig, og det er jeg taknemmelig for, siger Kjærbye til bold.dk. 

62-årige Kim Poulsen har erfaring fra en lang række dansk klubber og derudover erfaring fra landsholds- og klubfodbold i Singapore, mens han også tidligere ad flere omgange har været landstræner i Tanzania.

Læs også

Dansker bliver igen landstræner for Tanzania

Lyngby skal have ny fysisk træner

Ingen kommentarer

I øjeblikket er der ingen kommentarer til denne artikel. Vær de første til at kommentere.

Skriv kommentar

Seneste nyheder

0