22/6 2021

Hjulmand om regnbue-stadion: Brug for det

Kasper Hjulmand mener, at sagen om tyske klubbers regnbue-protest mod UEFA viser, at der er brug for det. Han understreger desuden, at det ikke er politik.

Kasper Hjulmand mener, at sagen om tyske klubbers regnbue-protest mod UEFA viser, at der er brug for det. Han understreger desuden, at det ikke er politik.

Tyskland ville onsdag have oplyst Allianz Arena i München med regnbuefarvet lys for at hylde mangfoldigheden, men det tillader UEFA ikke.

Det europæiske fodboldforbund kræver ensartet belysning på alle EM-stadions, og det har fået en række tyske klubber til i protest mod UEFA's beslutning at ville oplyse deres eget stadion i regnbuens farver onsdag aften.

Spørger man Kasper Hjulmand, mener han, at sagen er et udtryk for, at der stadig er meget at arbejde for.

- Jeg synes, det viser lidt, at der er brug for det, og jeg hylder både Neuer og tyskerne, for nu har jeg arbejdet i Tyskland og ved, at både Bundesligaen og klubberne tager enormt stort socialt ansvar, siger Hjulmand på tirsdagens pressemøde i Helsingør og fortsætter:

- Men vi har jo haft diskussionen før: Hvad er politik, og hvad er sådan mere fundamentale menneskerettigheder, som man skrev under på i 1948, og som stadigvæk er et stort tema. Vi er født lige. Vi hylder diversiteten, og at alle har lige ret, og for mig har det intet med politik at gøre.

- Jeg tror, vi vil se en dagsorden de næste år, hvor både aktører og hvor fodbolden... og jeg tror også, at vi blev mindet om det med Christian Eriksen nu her. Jeg tror, vi blev mindet om, hvad fodboldens rigtige værdier er, og at vi kan bruge fodbolden til at fremme den dagsorden, for fodbold er det største sociale fænomen i verden, og hvis vi bruger det rigtigt, kan vi være med til at skabe nogle sociale forandringer, som er gode.

- Det har for mig intet med politik at gøre. Jeg bryder mig ikke om politiske statements, men det er det her ikke for mig, siger Hjulmand.

Det kommer til at vokse

I efteråret knælede det danske landshold for at støtte op om kampen mod racisme, hvilket flere andre landshold stadig gør.

Kasper Hjulmand erkender, at det er en lignende markering som ovennævnte.

- Jo, det er det, og det er bare vigtigt at forstå, hvor man er henne, og hvor man kommer fra og hvordan den engelske og specielt den amerikanske kultur er forskellig fra vores del af verden.

- Vi var også ude for det, da vi gjorde det i efteråret, og for mig har det ingenting med politik at gøre. Det er et statement om, at vi alle sammen er lige og har ens rettigheder, og det er menneskerettigheder.

- Jeg er helt sikker på, at det kommer kun til at vokse. Der er flere og flere atleter, spillere og trænere, der gerne vil være associeret med noget, hvor man kan bruge den platform, man har, til at gøre noget godt for andre og den næste generation.

- Jeg tror, vores politikere skal finde ud af at manøvrere i og få justeret på det, så de forstår, hvad der kommer. Jeg sammenligner det lidt sådan i det andet civile liv, at jeg tror, det er os, der skal gøre noget ved klimadagsordenen for eksempel.

- Hvis der skal ske noget, må vi gøre det, og her er det egentlig bare helt fundamentale menneskerettigheder, som hylder diversiteten, og at vi har lige ret. For mig har det ikke noget med politik at gøre, understreger Kasper Hjulmand.

Læs også

Tyske stadions tænder regnbue-lys i protest

Tyskland må droppe regnbuefarvet stadion

58 kommentarer

Gå til forum

Seneste nyheder

0